Mitä tapahtumia stadioneilla järjestetään?

Moni saattaa elämänsä aika vierailla jonkinlaisella stadionilla. Näillä isoilla ulkoilmakentillä ja areenoilla järjestetään milloin minkäkinlaisia tapahtumia. Stadionit ja areenat on yleensä rakennettu jonkin urheilujoukkueen käyttöön, ja joukkue pelaa siellä kotiottelunsa. Esimerkiksi Amerikassa monet pääsarjojen joukkueet pelaavat valtavilla stadioneilla, johon mahtuu kymmeniä tuhansia katsojia.

Mitä muita tapahtumia areenoilla sitten järjestetään? Ne eivät ole yleensä vain urheilutapahtumia varten. Lue tästä artikkelista eteenpäin, niin kerromme tarkemmin, mitä muita tapahtumia voi käydä katsomassa stadioneilla. Ehkä lukiessasi huomaat jonkin itseäsi kiinnostavan tapahtuman, jota et ole aikaisemmin tullut ehkä ajatelleeksikaan.

Urheilutapahtumat

Stadionit ja areenat on siis yleensä rakennettu isoja urheilutapahtumia varten. Ehkä kotikaupungin jääkiekkoylpeys tai jalkapalloseura pelaa kyseisellä areenalla. Jalkapalloa pelataan yleensä ulkoilmastadionilla, johon mahtuu tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia katsojia. Jääkiekkoa taas pelataan umpinaisilla areenoilla, johon myös mahtuu yleensä tuhansia katsojia. Isot ulkoilmastadionit ovat myös oivallisia paikkoja järjestään isoja yleisurheilukisoja.

Stadionit on yleensä rakennettu niin, että keskellä on iso nurmikenttä, jossa voidaan pelata jalkapalloa, tai harrastaa yleisurheilun kenttälajeja. Näitä ovat muun muassa keihäänheitto ja moukarinheitto. Ulompana taas on juoksuratoja, joilla voidaan kisata niin pitkien kuin lyhyidenkin matkojen juoksukisoja. Toisessa päädyssä on sitten yleensä hyppypaikat, jossa voidaan kilpailla korkeus- ja pituushypyssä, sekä kuulantyönnössä. Stadionit soveltuvat urheilukisojen pitämiseen hyvin, sillä niissä on yleensä hyvät suihku- ja pukutilat. Esimerkiksi sauna löytyy yleensä jokaiselta stadionilta.

Areenoilla ja stadioneilla voi toki kisata paljon muissakin urheilulajeissa, mutta edellä mainitut ovat lajeista suosituimmat. Lisäksi voidaan pelata vaikkapa jääpalloa, ajaa moottoripyörillä. Umpinaisilla areenoilla voidaan lisäksi kisata vaikkapa hevoskisoja, tai järjestää nyrkkeilyotteluita.

Musiikkitapahtumat

Stadionit ja areenat ovat myös luonnollinen paikka järjestää isoja musiikkitapahtumia ja konsertteja. Ihmisiä mahtuu näille paikoilla runsaasti, joten lippuja voidaan myydä suuri määrä. Monet isot maailmantähdet ovat esiintyneet Suomessa konsertoidessaan isoilla stadioneilla esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Useat artistit ja bändit järjestävät konsertteja myös jäähalleissa, joita areenat siis yleensä ovat. Isoimpiin halleihin mahtuu yleensä jopa 10 000 katsojaa, joten isojakin nimiä on nähty esiintymässä jäähalleissa.

Stadionit ja areenat eivät yleensä sovellu pidemmän musiikkifestivaalin järjestämiseen, sillä festivaaleilla ihmiset yleensä haluavat liikkua paikasta toiseen. Areenat ja stadionit ovatkin siis omiaan yhden artistin tai bändin konserttia varten.

Muita tapahtumia

Mitä muita tapahtumia isoilla areenoilla ja stadioneilla sitten oikein voi järjestää? Vastaus on, että melkeinpä mitä vain mihin on odotettavissa paljon osallistujia tai katsojia. Nykyisin niin suosittua e-urheilua on myös nähty järjestettävän esimerkiksi jäähalleissa. Niitä saapuu seuraamaan suuri joukko faneja, ja kilpailijoitakin on yleensä mukana pitkä rivi. On siis luonnollista, että nämäkin tapahtumat on viety järjestettäväksi areenoilla.

Myös monet stand-up koomikot heittävät nykyisin keikkoja areenoilla ja stadioneilla. Vielä kymmenen vuotta sitten stand-up komiikka ei ollut Suomessa kovin suosittua, mutta nimet kuten Ismo Leikola ja Sami Hedberg ovat nostaneet kyseisen taiteenlajin suosiota. Monet stand-up koomikot ovat vetäneet jäähalleja täyteen.

Areenoilla ja stadioneilla voi siis järjestää monia erilaisia tapahtumia, jokainen varmasti löytää valikoimasta jonkin itselleen sopivan tapahtuman.