Väinölänniemen stadion

Vuonna 1923 avattu Väinölänniemen stadion sijaitsee samannimisessä kaupunginosassa Kuopiossa. Alueella sijaitsee jalkapallo- ja yleisurheilustadionin lisäksi koripallo-, lentopallo- ja tenniskentät sekä maauimala, uimaranta ja lenkkipolkuja. Stadionin lempinimi on Vänäri, ja se on ollut KuPS:in eli Kuopion Palloseuran kotikenttä 1920-luvulta asti vuoteen 2005 saakka, jolloin Kuopion keskuskenttä remontoitiin ja seura siirsi kotipelinsä sinne. Yksi syy muutolle oli Väinölänniemen hankalat sääolosuhteet, sillä nieminen sijainti voi tehdä joinain vuosina sään niin kylmäksi, että kenttä on pelikunnossa vasta juhannuksen tienoilla. Nykyisin stadion on lähinnä yleisurheilun harjoitus- ja kilpakenttä. Väinölänniemen stadionilla ovat harjoitelleet muun muassa Kuopion Elo, Koparit, Kuopio Steelers, Kings Kuopio, Kuopio Rugby Club ja Kuopion MimmiFutis.

Stadionia on peruskorjattu muutamaan otteeseen historiansa aikana. Merkittävin muutostyö oli vuonna 1951 ruohokentän laajentaminen täysimittaiseksi, ja lisäksi stadionia on korjattu perusteellisesti vuonna 1980. Stadion on valaistu neljän valaisinpylvään voimin. Automaattinen kastelujärjestelmä huolehtii luonnonurmisen kentän kastelusta. Katsomoon mahtuu jopa 9800 henkilön yleisö, ja paikoista 2700 on katettuja. Vaikka katsomoon mahtuisi siis enemmänkin väkeä, on virallinen katsojaennätys vain 6787 henkilöä vuoden 1969 KuPS:in ja Kuopion Elon välisestä ottelusta. On kuitenkin arvioitu, että ottelun todellinen katsojamäärä olisi voinut olla jopa 8000 henkilöä. Myös vuonna 1989 järjestetyssä Suomen ja Jugoslavian maaottelussa on saattanut olla paikalla noin 8000 katsojaa. Täyttä katsomokapasiteettiä ei olisi siis tiedettävästi koskaan tarvinnut käyttää.

Kuopiossa on järjestetty jalkapallomaaotteluita yhteensä neljä kertaa – Vänäri on saanut kunnian isännöidä jokaisen näistä kerroista. Väinölänniemellä on tehty kunniaa myös maailmanennätyksien muodossa, sillä Paavo Nurmi juoksi siellä maailmanennätyksen 2000 metrillä vuonna 1927 ja toisen ME:n vuoden 1924 syksyllä 10 000 metrin juoksussa.