Hartwall Areena

Vuonna 1997 valmistunut Hartwall Arena on Helsingin Keski-Pasilassa sijaitseva Suomen isoin monitoimihalli. Hankkeen isä on helsinkiläisen jääkiekkoseuran Jokereiden taustalla olevan yhtiön omistaja ja liikemies Hjallis Harkimo. Nimensä halli on saanut virvoitusjuomayhtiö Hartwallilta, jonka kanssa solmittu sponsointisopimus on jatkunut alusta asti tähän päivään. Hartwall Arena toimii kotihallina Helsingin Jokereille, joka pelaa KHL-liigassa. Lisäksi se on Suomen jääkiekkomaajoukkueen käytössä. Se vetää huikean 13 349 hengen yleisö jääkiekko-otteluissa, ja konserteissa vieläkin enemmän. Hartwall Arena on saanut kunnian isännöidä jääkiekon MM-kisoja lukuisia kertoja, vuosina 1997, 2003, 2012 sekä 2013.

Hjallis Harkimo alkoi unelmoimaan Jokereiden omasta hallista jo vuonna 1994, sillä seura joutui jakamaan Helsingin jäähallin HIFK:n kanssa, eikä hän nähnyt tulevaisuutta tuolla toimintamallilla. Harkimo arvioi jäähallin hinnaksi 200 miljoonaa markkaa eli noin 34 miljoonaa euroa, ja suunnitelmana oli saada hankkeeseen mukaan Helsingin kaupunki ja yksityisiä rahoittajia, joille voisi myydä aitioita. Hanke lähti etenemään nopeasti, sillä jo samana vuonna Jääkiekkoliitto pyysi Helsingin kaupunkia arvioimaan, mihin hallin voisi sijoittaa, ja vuonna 1995 kaupunki määräsi hallin sijoituspaikaksi Haarakallion alueen Keski-Pasilassa. Suomi oli voittanut samana vuonna jääkiekon maailmanmestaruuden, mikä edisti hanketta myönteisesti. Hallin oli tarkoitus valmistua vuoden 1997 MM-kisoja varten, mutta uusi asemakaava kohtasi valituksia, jotka tekivät valmistumisesta hyvin epävarmaa. Korkein hallinto-oikeus puuttui peliin, ja hylkäsi kaikki valitukset vuonna 1996, ja hallin rakentaminen päästiin aloittamaan välittömästi. Rakennustyöt valmistuivat jo vuoden 1997 huhtikuussa juuri sopivasti jääkiekon MM-kisoja varten. Rakennustarpeita tuotettiin varmuuden vuoksi yli tarpeen ja työn vauhdittamiseksi otettiin useita riskejä, joten Hartwall Arenan rakentamiskustannukset kohosivat 300 miljoonaan markkaan eli noin 50 miljoonaan euroon. The Beach Boys toivotti yleisön tervetulleeksi konsertillaan huhtikuussa 1997.

Hartwall Arena on hyvin tunnettu suurten tapahtumien järjestämisestä. Siellä on järjestetty Euroviisut vuonna 2007 sekä lukuisia kertoja mm. Apassionata-hevosesitys. Lukuisia kuuluisia kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja on esiintynyt Hartwall Arenalla, kuten Juha Tapio, Cheek, Saara Aalto, Justin Bieber, Shakira, Metallica, Snoop Dog, Tina Turner ja Kiss.

Harkimo on osallistunut monitoimihallien rakentamiseen muuallakin Euroopassa, kuten Saksassa ja Venäjällä, Hartwall Arenan konseptia toistaen. Skanska rakensi Pietariin Hartwall Arenan kopion vuonna 2000.