Tammelan stadion

Tammelan stadion on jalkapallostadion Tampereen Tammelassa, ja sen edeltäjä Tammelan pallokenttä on avattu jo vuonna 1931. Itse stadion on valmistunut vasta vuonna 1993 ja sen omistaa Tampereen kaupunki. Tammelan stadion toimii monen eri joukkueen kotikenttänä:

  • Ilvesten miesten joukkue (Veikkausliiga)
  • Ilvesten naisten joukkue (Naisten Liiga)
  • TPV eli Tampereen Pallo-Veikot (Kakkonen)
  • Tampere United (Kakkonen)

Tammelan stadionille mahtuu 5 000 katsojaa, ja vuonna 1994 TPV:n ja HJK:n välisessä ottelussa yleisökapasiteetti oli lähes täydessä käytössä, jolloin rikottiin katsojaennätys 5 490 henkilön yleisöllä. Pääkatsomossa on 1300 katsomopaikkaa, eteläkatsomossa 1500 ja loput paikat on päädyissä ja putkikatsomoissa. Kaikkien katsomoiden istumapaikat on katettu. Stadionin pääkatsomossa on edelleen jäljellä vuonna 2002 asennetetut kuppi-istuimet, jotka on sittemmin poistettu muista katsomoista. Stadion on valaistu yhteensä 1200 luxin tehoisilla valaisimilla.

Stadionin historia yltää aina vuoteen 1926 asti, jolloin Tampereen kaupunginvaluusto päätti aloittaa pallokentän rakentamisen alueelle. Rakennushanke edistyi hitaasti kaupungin heikosta taloustilanteesta johtuen, joka edelleen heikkeni 1920-1930-vaihteen Suomea ravistelleen laman vuoksi. Pallokentän rakentaminen olikin osana talouden kohentamista ja työllisyyden parantamista. Tammelan kenttä valmistui viimein vuonna 1931 yhdellä katsomolla varustettuna. Jo ensimmäisellä vuosikymmenellään Tammelan pallokentän nurmea käytettiin peleihin TUL:n mestaruussarjassa.

Stadioniksi pallokenttä muuntui kuitenkin vasta vuonna 1993, jolloin kentän ympärille rakennettiin kokonaiset katsomot, pukuhuoneet ja muut huoltotilat. Stadion ei ole ollut kovin suuressa suosiossa pääsarjajalkapalloilun osalta, sillä yhtäjaksoisesti pelejä on pelattu vain vuosina 1993-1996 sekä 1999-2004 sekä yksi pääsarjan peli vuonna 2007 Tampere Unitedin ja TPS:n välillä. Tampere United kärsi 2000-luvun loppupuolella alhaisista katsojamääristä, mikä sai sen kokeilemaan kotiotteluidensa pelaamista Tammelan stadionilla vuonna 2009. Ilves palasi Veikkausliigaan 18 vuoden poissaolon jälkeen vuonna 2015, ja on pelannut siitä lähtien kaikki kotiottelunsa Tammelan stadionilla.

Tampere suunnitteli uuden tekonurmen rakentamisen aloittamista syksyllä 2009, sillä uuden tyypinen kolmannen sukupolven lämmitetty tekonurmi antaisi mahdollisuuden pelien pitämiseen ympärivuotisesti. Kaupungin liikuntajaosto esitti kuitenkin Tammelan purkamista ja asuintalojen rakentamista tilalle, joten uudistussuunnitelmat olivat pitkään jäissä. Liikuntapalveluiden kehittämissunnitelmissa nähtiin mahdollisuutena siirtää jalkapallostadion Hakametsään, mutta kaupunki on sittemmin päättänyt asettua Tammelan stadionin uudistamisen taakse. Stadionin kehittäminen kirjattiin kaupungin pormestarin Anna-Kaisa Ikosen ohjelmaan, ja asiaa varten luotiin erillinen ohjausryhmä. Rakennuskonserni Lemminkäinen yhdessä Ilveksen kanssa toimivat hankkeen kehittäjinä

2013 avatun suunnittelukilpailun lähtökohtana oli rakentaa kapasiteetiltaan 6 000 – 8 000 katsojan nykyaikainen jalkapallostadion, jonka yhteyteen tulisi asuinrakennuksia sekä toimisto- ja liiketiloja. Hattutemppu-niminen ehdotus voitti suunnitelukilpailun, ja kehityshanke hyväksyttiin Tampereen asemakaavaan vuonna 2016. Suunnitelmana on kääntää jalkapallokenttä itä-länsi-suunnasta pohjois-etelään ja sijoittaa katsomot pelkästään päätyihin niin, että sivuille jäisi tilaa asuintalojen ja liikerakennusten rakentamiselle.