Helsingin jäähalli

Helsingin jäähalli on avattu jo lokakuussa 1966, mikä tekee siitä Helsingin vanhimman jäähallin. Lisäksi se on kolmanneksi isoin jäähalli koko Suomessa Helsingin Hartwall Arenan ja Turun Gatorade Centerin jälkeen. Jäähalli rakennettiin vuonna 1965 pidettyjä jääkiekon MM-kilpailuja silmällä pitäen, mutta rakennushanke viivästyi niin, että kisat järjestettiin lopulta Tampereen jäähallissa. Arkkitehtien Kalle Räiken ja Jaakko Kontion suunnittelema halli sijaitsee aivan Telia 5G Areenan ja Helsingin olympiastadionin läheisyydessä Taka-Töölössä. Jääkenttäsäätiö omistaa Helsingin jäähallin ja sen toimitusjohtajana toimii Tom Kivimäki, joka on tunnettu muun muassa aiemmista johtotehtävistään jääkiekkoseuroissa HIFK ja Blues.

Jäähallissa on yhteensä 8200 istumapaikkaa, ja vuonna 2007 on valmistunut lisäksi seisomakatsomo. Tästä huolimatta vuonna 1967 rikottiin yleisöennätys, kun HIFK:n ja Töölön Vesan peliä oli seuraamassa lähes 11 000 katsojaa.

Avajaisistaan lähtien halli on toiminut helsinkiläisen jääkiekkoseura HIFK:n kotihallina, mutta se on toiminut myös Jokereiden kotihallina aina vuoteen 1997 asti. Jokerit siirtyivät pitämään majaansa Hjallis Harkimon samana vuonna rakennuttamalle Hartwall Arenalle. HIFK oli myös suunnitellut muuttoa Hartwallin jäähallille, mutta huhujen mukaan Harkimo vaatikin korkeampaa hallivuokraa, kuin osapuolet olivat alunperin sopineet. HIFK päätti pitää Helsingin Jäähallin kotikenttänään.

Jääkiekkopelien lisäksi Helsingin jäähalli on tunnettu monien tapahtumien järjestämispaikkana, kuten näyttelyiden, messujen ja konserttien. Artisteja ja bändejä on esiintynyt hallissa kymmenittäin niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Jo vuonna 1967 esiintyivät The Who ja The Moody Blues. Muita merkittäviä esiintyjiä ovat olleet Kiss (1983, 1988), Stevie Wonder (1984), Dire Straits (1985), Frank Sinatra (1989), The Scorpions (1989, 1991, 2004), Tina Turner (1990), Guns N’ Roses (1991), Green Day (1995), Rammstein (2001), Beach Boys (2006) ja Slayer (2006). Idols-tv-laulukilpailun finaalit järjestettiin siellä vuosina 2007 ja 2008, kuten myös ohjelman X Factor finaalilähetykset.

Urheilu- ja kulttuuritapahtumien lisäksi jäähallilla on järjestetty perinteisesti kirpputoreja viikonloppuisin, silloin kuin halli on vapaana muista tapahtumista. Kävijöitä palvelevat useat ravintolat, kuten Marios Club, Pepeäs Bar&Grill ja Pikaruokamaailma. Ruokaa ja juoma tarjoillaan näiden lisäksi yksityistiloissa ja aitioissa.