Paavo Nurmen stadion

Paavo Nurmen stadion sijaitsee Turun urheilupuistossa, joka on avattu jo vuonna 1893. Stadion vetää jopa 13 000 katsojaa. Se on tunnettu useiden yleisurheilun SM-kilpailuiden eli Kalevan kisojen järjestämisestä, ja lisäksi siellä pidetään vuosittaiset stadionin mukaan nimetyt yleisurheilukilpailut nimeltään Paavo Nurmi Games. TPS eli Turun Palloseura käyttää stadionia kotikenttänään.

Paavo Nurmen stadionilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, joka alkaa jo 1800-luvun lopulta. Tuolloin urheilupuiston ja stadionin alue oli luonnonvarassa olevaa paljasta kalliota. Talvella 1892-1893 Turun kaupunginvaltuusto päätti luovuttaa alueen 25 vuodeksi Turun Urheiluystäväin yhdistykselle. Ehdoksi asetettiin, että yhdistyksen tulee rakentaa Samppalinnanvuoren alueelle urheilupuisto ja ravintolapaviljonki. Yhdistyksen johtaja August Blomberg valittiin urheilukentän isännöitsijäksi, ja hän toimi tehtävässä 1940-luvulle saakka. Häntä voikin hyvällä syyllä kutsua Turun urheilupuiston isäksi. Rakennustyöt tehtiin uskomattomalla vauhdilla, sillä jo vuoden 1893 keväällä päästiin järjestämään ensimmäisiä mäkihyppy- ja hiihtokilpailuja, ja yleisurheilun harjoituspaikat sekä tenniskentät olivat käytössä jo syksyllä.

Stadion on luonnollisesti kokenut useita muutoksia ja peruskorjauksia pitkän historiansa aikana. Kivihiilimurskainen juoksurata ja uudet pukukopit otettiin käyttöön vuonna 1926, minkä kunniaksi järjestettiin 1500 metrin juoksukilpailut, jossa mittelöivät itse Paavo Nurmi ja ruotsalainen Edvin Wide. Tapahtuma houkutteli paikalle noin 10 000 katsojaa. Uusi rata oli kuitenkin heikkoa laatua, sillä jo vuoden kuluttua se oli surkeassa kunnossa, ja vaati kunnostusta. Huomattiin myös, että urheilupuisto tarvitsisi lisää katsomotilaa, mutta kaupunki ei ollut valmis myöntämään hankkeelle rahaa. Kuitenkin lopulta vuonna 1933 alueelle alun perin rakennettu ravintolarakennus purettiin ja tilalle rakennettiin uusi katsomo, joka oli käytössä 1980-luvun loppuun asti. Siksi se on yhä monien vanhempien käyttäjien muistoissa. Nykyisestä katsomosta järjestettiin vuonna 1981 suunnittelukilpailu, jonka voittivat arkkitehdit Matti Nurmela, Jyrki Tasa ja Kai Raimoranta. Vuonna 1989 valmistuneeseen katsomoon mahtuu 4000 henkilön yleisö. Nykyiset maavallikatsomot on rakennettu jo 1970-luvulla, ja sinne mahtuu katsojia jopa 9 000 henkeä. Näin katsomoiden yhteiskapasiteetti on 13 000 katsojaa.

Huolimatta stadionin ja urheilupuiston pitkästä historiasta, nimi Paavo Nurmen stadion otettiin käyttöön vasta vuoden 1997 kesäkuussa, jolloin juhlittiin Paavo Nurmen syntymän satavuotisjuhlaa. Tuolloin rikottiin myös stadionin yleisöennätys, sillä Nurmen satavuotisjuhlakisoja oli seuraamassa jopa 13 700 katsojaa, siis enemmän kuin stadionilla on istumapaikkoja.

Nykyään stadion on vapaassa käytössä virallisten kilpailuiden ja tapahtumien sekä varattujen harjoitusten ulkopuolella. Varatut vuorot on tarkoitettu pääasiassa urheiluseuroille, ja varaustilanteen näkee netistä löytyvästä Timmi-kalenterista. Stadion on auki toukokuun alusta lokakuun alkuun viikon ympäri. Kävijät voivat käyttää pukuhuoneita vapaasti, ja lisäksi heitä palvelee kioski. Täysimittaisen 8-rataisen juoksuradan sisälle jäävän nurmikentän koko on 62 metriä kertaa 102 metriä. Lisäksi alueelta löytyy yleisurheilun suorituspaikat. Paavo Nurmen stadion tarjoaakin mahtavat puitteet useiden eri lajien urheilijoille.