Tampereen jäähalli

Tampereen jäähalli, joka tunnetaan myös Hakametsän jäähallina, sijaitsee Kissanmaan kaupunginosassa Tampereella, ja se on vanhin jäähalli Suomessa. Lisäksi se on Suomen neljänneksi suurin jääkiekkohalli. Suomelle annettiin vuoden 1963 maaliskuussa järjestettäväksi vuoden 1965 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut, joita varten tarvittiin jäähalli. Helsingin kaupunki oli alunperin sitoutunut rakentamaan sen, mutta jo vuoden 1963 kesällä tuli selväksi, ettei pääkaupunki saa hallia rakennettua ajoissa. Jääkiekkoliitto ja Tampereen kaupunki sopivat nopeasti hallin rakentamisesta Hakametsään, ja se valmistui tammikuuksi 1965, jolloin pelattiin hallin ensimmäinen peli, Tampere vastaan muu Suomi. Ilves, Tappara ja Koovee omivat hallin heti kotikentäkseen ja ovat käyttäneet sitä kotihallinaan tähän päivään saakka. Jäähallin omistaa Tampereen kaupunki.

Jäähallin suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Alun alkaen Tampereen jäähalliin mahtui 10 200 hengen yleisö, mutta istumapaikkoja oli vain 1 573 hengelle. Nykyään halli vetää vain 7 300 katsojaa, mutta yleisölle on 5 629 tavallista istumapaikkaa, 1359 seisomapaikkaa sekä 312 aitiopaikkaa. Jäähallia on nykyaikaistettu useasti historiansa aikana; laajamittaisin peruskorjaus on tehty 2001-2002, ja vuonna 2007 halli sai uuden, videokuvaa näyttävän tulostaulun.

Jääkiekon lisäksi halli toimii monien muiden kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämispaikkana. Esimerkiksi kesäisin siellä on järjestetty lentopallokisoja kansainvälisellä tasolla, ja siellä on nähty myös nyrkkeilyn, painin sekä rullakiekon kilpailuja. Tampereen jäähalli tunnetaan myös konserttipaikkana, jossa on esiintynyt monia kuuluisia artisteja ja bändejä, kuten Motörhead, Iron Maiden, Hanoi Rocks, Nightwish ja Deep Purple.