Stadionit sopivat monenlaisten tapahtumien järjestämiseen. Stadionit toimivat luontaisena ympäristönä urheilutapahtumille, kuten jalkapallo-otteluille ja yleisurheilukilpailuille. Suurilla stadioneilla ja areenoilla on tapana järjestää myös konsertteja. Tässä artikkelissa kerromme Suomen suurimmista stadioneista.
Mikä stadion on?
Stadionilla tarkoitetaan rakennusta, joka muodostuu kentästä tai lavasta ja sen ympärille rakennetusta rakenteesta eli katsomosta. Yleisimpiä stadiontyyppejä ovat niin sanotut monikäyttöstadionit, joiden keskellä on ruohokenttä. Ruohokentän ympärillä on tyypillisesti juoksuratoja ja mahdollisesti muita yleisurheilun lajisuorituspaikkoja. Stadionin päälajina voi olla baseball tai jalkapallo, mutta Suomesta löytyy myös pesäpalloon erikoistuneita stadioneita.
Stadionien rahoitus
Suurten stadioneiden rakentaminen on kallista ja projektien hinnat nousevat miljooniin euroihin. Vaikka yleensä kaupunki omistaakin stadionista ainakin osan, on suurin osa omistuksesta yleensä aina yksityissijoittajien hallussa, sillä monet sijoittajat pitävät kiinteistösijoittamista eräänä tuottavimmista sijoituksen muodoista. Stadionit ja muut suurkiinteistöt ovat loistavia sijoituskohteita sekä kotimaassa että ulkomailla. Ulkomailla kiinteistöihin voi sijoittaa esimerkiksi Tessin.fi-palvelun välityksellä.
Olympiastadion, Helsinki
Helsingin olympiastadion on varmasti Suomen tunnetuin yleisurheilu- ja jalkapallostadion. Stadion luotiin vuonna 1938, mutta sotavuosien seurauksena olympialaisia siirrettiin, jolloin stadion sai kisat isännöitäväkseen vasta vuonna 1952. Stadionin kapasiteetti ennen viime vuosien remonttia oli hieman alle 40 000 katsojaa. Tänä vuonna avautuvalla remontoidulla stadionilla kapasiteetti tulee olemaan hieman pienempi, noin 36 000 katsojaa.
Olympiastadion on ollut erityisesti yleisurheilijoiden suosiossa. Stadionilla on järjestetty yleisurheilun MM-kisat vuosina 1983 ja 2005 sekä yleisurheilun EM-kilpailut vuosina 1971, 1994 ja 2012. Yleisurheilun lisäksi olympiastadionilla on koettu monia jalkapallon huippuhetkiä, sillä siellä on pelattu lukuisia Veikkausliigan, Mestaruussarjan ja Suomen Cupin otteluita. Stadionilla järjestettiin myös naisten jalkapallon EM-kisat vuonna 2009.
Ratina, Tampere
Suomen toiseksi suurin jalkapallo- ja yleisurheilustadion sijaitsee Tampereen Ratinassa. Stadion avattiin käyttöön vuonna 1965 ja sinne mahtuu 16 800 katsojaa. Kenttä on viime aikoina saanut kuuluisuutta, sillä Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on pelannut siellä menestyksekkäitä EM 2020 -karsintaotteluita.
Ratinan suurin urheilutapahtuman yleisömäärä saavutettiin vuonna 1984, kun Ilves kohtasi Juventuksen Euroopan Cupin ottelussa. Peruskorjauksen jälkeen suurin yleisömäärä on saavutettu vuonna 2007, jolloin TamU kohtasi Rosenbergin Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ottelussa. Musiikin puolella Ratinalle katsojia on vetänyt erityisesti Iron Maiden, joka toi areenalle heinäkuussa 2008 huikeat 30 000 katsojaa. Pari vuotta myöhemmin AC/DC houkutteli paikalle jopa 32 500 metallimusiikin ystävää.
Paavo Nurmen stadion, Turku
Turun urheilupuistossa sijaitseva Paavo Nurmen stadion avattiin jo yli vuosisata sitten, vuonna 1893. Stadionille mahtuu tällä hetkellä 13 000 katsoja. Stadion on isännöinyt lukuisia kertoja yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailuja sekä Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailuja. Stadionilla on nähty myös jännittäviä jalkapallohetkiä, sillä se toimi TPS:n ja Interin kotikenttänä vuonna 2012, kun Turussa sijaitseva jalkapallostadion, Veritas stadion, oli remontissa.
Telia 5G Areena, Helsinki
Helsingissä aivan Olympiastadionin läheisyydessä sijaitseva Telia 5G Areena on vuonna 2000 valmistunut jalkapallostadion. Aiemmin myös Finnair Stadiumina ja Sonera Stadiumina tunnettuja stadion on Veikkausliigassa pelaavan HJK:n sekä HIFK:n ja HJK:n reservijoukkue Klubi 04:n kotikenttä. Katsojia stadionille mahtuu 10 770. Vaikka Telia 5G Areena on nuori, on se saavuttanut suomalaisten jalkapallofanien keskuudessa tärkeän aseman.