Rakkaus urheilua kohtaan on syvällä suomalaisuuden ytimessä. Monet suomalaiset niin harrastavat, kuin seuraavat aktiivisesti ammattiurheilua. Toisille urheilun seuraaminen on paljon hauskempaa ja jännittävämpää kuin itse lajin harrastaminen.
Rakkaus urheilua kohtaan näkyy Suomessa monissa eri asioissa – urheilu saa paljon esitysaikaa eri medioissa, urheilijoiden saavutuksista iloitaan yhdessä ja voitot saavat meidät liikkeelle jopa keskellä yötä. Jos koet, että et ole tarpeeksi mukana suomalaisen urheilun kulttuurissa, apuna voi toimia esimerkiksi freedomrahoitus, jonka avulla voit tehdä urheiluun liittyviä hankintoja. Ylpeys oman maan urheilukulttuuria kohtaan on suuri Suomessa, ja yhtenäistää Suomen kansaa.
Monet lapset harrastavat urheilua, monet myös eri seuroissa. Eri paikkakunnilla urheiluun on panostettu myös rakentamalla urheilun mahdollistavia paikkoja ja rakennelmia – pienistä ulkokehistä aina isoihin stadioneihin asti. Niin on tehnyt myös Oulu, johon rakennettiin Raatin stadion 50-luvulla mahdollistamaan upeita urheilun hetkiä.
Raatin stadionin historiaa 40-luvulta alkaen
Kun Oulu alueena kehittyi ja koko Oulujoen suisto oli alueena kehityksen alkuvaiheilla, alkoi myös stadionin rakentamisen suunnittelu 40-luvulla. Alueen suunnitellut Alvar Aalto kaavoitti suunnitelmiinsa myös urheilustadionin, ja sen rakentaminen alkoi vuonna 1949 alueen tasoittamisella stadionia varten. Seuraavana vuonna, eli vuonna 1950, aloitettiin kenttäalueen rakentaminen. Kenttä ja siihen liittyvät fasiliteetit saatiin valmiiksi aikataulussa, mutta koska kentän ympäriltä puuttuivat täysin urheilijoiden pukeutumis- ja peseytymistilat sekä katsomo, ei stadionia alettu käyttää ennen vuotta 1953. Lopullisetkin tilat, kuten huoltotilat, saatiin rakennettua Raatin stadionille vuonna 1953.
Ensimmäisenä käyttövuonnaan Raatin stadion sai näyttävän avajaispäivän 1. heinäkuuta, kun paikalliset joukkueet järjestivät jalkapallokilpailut stadionilla. Muutaman vuoden kuluttua, vuonna 1959, stadion sai lisää elämää ympärilleen, kun läheisen uimahallin yhteyteen rakennettiin uusi, katettu katsomo. Uusi katsomo kasvatti kävijämäärämaksimia, mikä tarkoitti hyvää Raatin stadionille – siitä tuli uusi Oulun keskuskenttä.
Kun oululainen jalkapallojoukkue OTP nousi Suomen sarjaan vuonna 1957, se otti Raatin stadionin omaksi kotikentäkseen. Tämän myötä 60-luvulla Raatin stadionin tilanne oli muuttunut entistä paremmaksi: siinä missä Keskuskenttä oli aiemmin ollut oululaisen urheilun keskus, oli Raatin stadion 60-luvulla isompi ja kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin.
Jalkapallon lisäksi Raatin stadion oli ja on edelleen tunnettu myös yleisurheilukisojen kenttänä. Vuonna 1964 Oulun Raatin stadion sai kunnian toimia kuuluisten Kalevan kisojen tapahtumapaikkana. Valtavat kisat järjestettiin Oulussa taas vuonna 1971, jolloin Raatin stadion oli jälleen kisojen järjestämispaikka. 70-luvulla Raatin stadion sai järjestettäväkseen myös todella monia muita kisoja, myös kansainvälisiä. 70-luvulla Raatin stadion kohtasikin todelliset kultavuodet.
80-luvulla Ouluhallin rakentaminen hidasti Raatin stadionin jatkokehittämistä runsaasti. Kun kaupunki keskitti urheiluresursseja muualle, olisi samalla pitänyt tehdä Raatin stadionin saneeraus – tähän ei kuitenkaan irronnut rahaa riittävästi mistään lähteestä. Kehnosta taloustilanteesta huolimatta stadionilla järjestettiin kisoja ja viidennen kerran myös Kalevan kisat vuonna 1998. Tämän jälkeen kisojen järjestäminen Raatin stadionilla kuitenkin hiljeni, ja oli aika miettiä uusia siirtoja.
Vanhan stadionin purku ja uuden rakentaminen
Oululaiset olivat 70-luvulta asti odottaneet Raatin stadionin saneerausta, ja vihdoin vuonna 2004 Oulun kaupunki myöntyi projektiin. Erinäisten rahoitussyiden takia projekti venyi aina 2010-luvulle asti. Stadionin uudistaminen tuli maksamaan liki 22 miljoonaa euroa – vanha stadion purettiin ja uusi, modernimpi stadion rakennettiin päälle.
Nykyään Raatin stadion on urheilun keskus Oulussa. Raatissa on järjestetty monia kansainvälisiä otteluita esimerkiksi jalkapallon saralla, ja myös kuudennet Kalevan kisat saatiin Raatin stadionille vuonna 2016.